Viure a Itàlia

Qui no ha pensat mai”ho deixo tot i m’en vaig a viure a la Toscana”? En aquesta pàgina trobarás tota la informació que necessites per a venir a viure Itàlia.

Codice Fiscale

El Codice Fiscale és probablement el document més important que necessitaràs i el primer que hauries d’aconseguir en arribar a Itàlia. El Codice Fiscale és el número de la Seguretat Social. Sense aquest codi no podràs treballar, estudiar, demanar cita al metge o anar a correus. El Codice Fiscale el pots demanar a la teva oficina més propera de l’“Agenzia dell’Entrate”, l’agència de la oficina tributària italiana (troba aquí la teva oficina). Per a més informació mira aquest video.

Número de telèfon italià

Pots utilitzar el teu número espanyol sense cap problema, però per a viure a Itàlia és més aconsellable disposar d’un número de telèfon italià per a poder fer tots els altres tràmits.

Obrir un compte bancari

Durant la teva estada a Itàlia pots utilitzar la teva targeta de crèdit habitual i retirar diners al caixer automàtic (normalment amb comissions bastante altes), però per a poder treballar serà necessàri disposar d’un compte bancàri italià. En aquest blog podràs trobar totes les alternatives per a obrir un compte de banc a Itàlia. També en aquest video.

Treballar i estudiar a Itàlia

A la pàgina web de la Delegació de la Generalitat a Itàlia hi trobaràs tota la informació necessària per a poder treballar i estudiar a Itàlia. En aquest video també trobaràs webs i consells per a buscar feina.

Demanar la Residència (Residenza)

Si tens previst quedar-te a Itàlia per un temps és aconsellable inscriure’s com a resident a Itàlia, a l’ajuntament on estiguis vivint. La residència oficial et permetrà accedir a ajuts, poder votar en eleccions, tenir un metge de capçalera i et facilitarà molts processos burocràtics. Per a inscriure’t com a resident a Itàlia només et farà falta un document d’identitat o passaport i una còpia del contracte de lloguer o del certificat de propietat. del pis o casa on visquis. Per a més informació consulta el procés en el teu ajuntament i mira aquest video.

Anar al metge i Tessera Sanitaria

Amb la teva Targeta Sanitària Europea espanyola estaràs cobert en cas d’emergència mèdica i podràs ser atès en un ambulatòri o hospital sense cap problema. La Targeta Sanitària Europea però no pot ser utilitzada per a serveis de mitjà o llarg termini com per exemple un tractament mèdic que requereixi varies visites, obtenir medicaments amb recepta mèdica, seguir un embaràs o vacunar-se del Covid. Per a poder obtenir totes aquestes prestacions necessitaràs la targeta sanitària italiana que es diu Tessera Sanitaria.

Amb la Tessera Sanitaria podràs accedir a tots els serveis i prestacions del SSN (Servizio Sanitario Nazionale) de la mateixa forma que ho podrià fer un ciutadà italià. A Itàlia el sistema sanitàri és públic i gratuït, però a diferència de Catalunya, alguns serveis i prestacions tenen un petit cost (algunes visites, anàlisis, etc).

Pots demanar la teva Tessera Sanitària online aquí o a la teva oficina més propera de l’ASL (Azienda Sanitaria Locale).

El sistema farmacèutic és molt semblant al de Catalunya. Molts medicaments no es poden comprar sense recepte del metge. Les farmàcies estan obertes en els dies laborables i hi ha un servei de torns per a les nits i els dies festius. Quan compris un medicament a Itàlia enrecorda’t sempre d’ensenyar la teva Tessera Sanitaria (encara que el medicament sigui sense recepta) ja que les despeses mèdiques a Itàlia es poden deduir durant la declaració de la renda de l’any següent.

Carta d’Identità

Amb el DNI o Passaport espanyol podràs fer vida totalment normal a Itàlia. No és necessàri fer cap altre tràmit ni tampoc obtenir la nacionalitat italiana. Però si ho vols pots demanar un document d’identitat italià (Carta d’Identità) que et servirà per a poder identificar-te. Important: demanar la carta d’identità no significa obtenir la nacionalitat italiana. Els ciutadans a estrangers a Itàlia poden obtenir una Carta d’Identità igual que la que tenen els ciutadans italians però mantenint la seva pròpia nacionalitat. Per exemple, en el cas d’un ciutadà espanyol, la carta d’identità seria idèntica a la d’un ciutadà italià però on s’especifica la nacionalitat hi haurà escrit “cittadinanza spagnola”. A més també s’especificarà (a la part posterior del document) “Non valida per l’espatrio”. Això significa que no serveix com a document de reconeixement fora del territori italià, és a dir que no serveix per viatjar. Per a més informació consulta amb el teu ajuntament (a Itàlia els documents d’identitat els expedeix l’ajuntament i no la Policia).

Votar en eleccions, nacionalitats, casaments, registre civil i legalitzacions de documents

Per a aquests temes et recomanem visitar la web de l’Ambaixada Espanyola a Itàlia o consultar amb el teu consulat més proper.